Joakim Kant prisas dubbelt för sitt ledarskap

2019-05-19 – Han uppmärksammas dubbelt för sitt långa engagemang inom föreningslivet. Med sig i bagaget har Joakim Kant 420 matcher och 90 mål som spelare i Grevie GIK. Efter tio år som ledare belönas han nu för sin insats.

Född och uppvuxen i Grevie har Joakim Kant hållit sig till Bjäretrakten större delen av sitt liv. Han har hunnit bli 49 år gammal och tillbringar mestadels av tiden med vänner och familj när han inte är på jobbet eller vid fotbollsplanen såklart.

”Att få se hur killarna växt inte bara som spelare utan som människor är häftigt.”

Fotbollsintresset kom tidigt. Det var som femåring Joakim Kant började kicka boll och sprang ut på gräsplanen.

— Jag är nästan infödd i det. Jag har spelat sedan jag var liten och därefter har det rullat på, säger han.

 Efter 420 matcher och 90 mål blev det så småningom dags att lägga fotbollsskorna på hyllan. Då började även ett nytt kapitel. Rollen som tränare blev en naturlig fortsättning på intresset som han brinner för även om det kan tyckas lite motsägelsefullt.

— Det bara blev så. Jag gillar egentligen inte att stå i centrum och få uppmärksamhet, men jag kände att fördelarna vägde tyngre än nackdelarna. Jag har alltid dragits till ledarrollen, jag vet inte riktig varför. En ledare måste inte synas hela tiden – jag gör det på mitt sätt.

Under tio års tid har han varit en engagerad ledare. Först i Grevie GIK och senare även i Bjäre United, som är ett samarbete mellan Västra Karups IF, Grevie GIK samt Torekov IK.

Ett av hans huvuduppdrag var pojklaget. 20 stycken killar som han följde från det att de var 10 år tills de fyllde 16.

— Att följa ett lag som jag har gjort är få förunnat. Att få se hur killarna växt inte bara som spelare utan som människor är häftigt, säger han.

Han beskriver gemenskapen som en av de viktigaste delarna av föreningslivet.

— Alla arbetar med och för varandra. När jag var som mest aktiv höll jag i två träningar i veckan plus en match. Det blir säkert 10-15 timmar.

 Envisheten och kämpaglöden kan vara en av anledningarna till att Joakim Kant hållit på så länge. Den har dock inte alltid kommit väl till pass när det gällt att styra upp en skara tonåringar.

— Det har varit otroligt viktigt att understryka att det inte är att vinna som är det viktiga. Det är att ha roligt, säger Joakim Kant och fortsätter.

— Men det är klart man vill vinna, det har alltid killarna också velat så jag har försökt dämpa mig så gott det går. Sen hur väl jag lyckats är upp till andra att bedöma, skrattar Joakim Kant.

Nu prisas han tvåfaldigt för sitt långa engagemang. Från Skånes fotbollsförbund får både han och klubben 5 000 kronor vardera. Därutöver har Båstads kommun tilldelat honom Årets ungdomsledarpris 2018 och belönar honom med en prissumma på 10 000 kronor.

— Det känns bra. Det är kul att bli uppmärksammad för sitt arbete. Samtidigt så är det många som förtjänar att uppmärksammas. Jag är bara en av många, säger Joakim Kant.

Vad ska du göra för prispengarna?

— Jag har bestämt att jag ska bjuda Håkan Eriksson och Mattias Lindgren på middag. Vi har slitit allihopa under många år för föreningarna så priset är lika mycket mitt som deras.

Fakta

Ungdomsledarstipendiater i Båstad 2019

Stiftelsen Gripen delar tillsammans med Skåneidrotten ut stipendier för insatser inom barn- och ungdomsidrotten. Här är detta årets andra stipendiater från Båstads kommun:

  • Annika Lindström, Västra Karups IF, Fotbollförbundet.
  • Carina Boysen, Båstad GIF, Friidrottsförbundet.
  • Daniel Harvig, Förslövs IF, Innebandyförbundet.På webbplatsen används cookies. Om du fortsätter använda webbplatsen innebär det att du accepterar att cookies används i enlighet med vår personuppgifts- och cookiepolicy, se policy