125 nya mål i miljonsatsning på ungdomsfotbollen

En gemensam miljonsatsning av Stiftelsen Gripen, Skåneidrotten och de fem kommunerna Ängelholm, Båstad, Örkelljunga, Åstorp och Höganäs ska ge 125 nya mål till ungdomsfotbollen.

Satsningen består i att föreningar som har ungdomsverksamhet kommer att få nya fotbollsmål i olika storlekar som anpassade för hur många spelare det finns i lagen.
Målgrupperna är främst föreningarnas 5-14-åringar, men också ledare och aktiva seniorer.
– Vi har förstått att detta är ett stort behov. De traditionella fotbollsmålen är naturligtvis alldeles för stora när små killar och tjejer ska spela. Därför får nu klubbarna nya och anpassade mål, säger Mats Nilsson, vd för Stiftelsen Gripen.

Totalt handlar det om 125 nya mål som levereras till 22 av de 24 fotbollsföreningar som finns i de fem kommunerna. Att två klubbar inte får några mål beror på att de inte har någon ungdomsverksamhet.
– Föreningarna har fått söka beroende på hur stor verksamhet de har. Så förhoppningsvis ska detta täcka deras behov, förklarar Mats Nilsson.
Målen är olika stora och anpassade för tre-, fem-, sju- eller niomannafotboll. Klubbarna kommer att få målen framåt våren när det är dags för seriespel.

Svenska fotbollförbundet har ändrat regler och förutsättningar för barn i de lägre åldrarna. Att man har andra storlekar på målen är ett sätt att anpassa spelet till barnen.
Totalt kostar alla målen en miljon kronor. Stiftelsen Gripen står för hälften och kommunerna för resten.

I satsningen ingår även ett stort utbildningspaket, ”Försnack”, som klubbarna ska genomföra i samarbete med Skåneidrotten.
Det innehåller bland annat utbildning om:
• Klubbens värdegrundsarbete.
• Allas lika värde, rättigheter och möjligheter.
Barnkonventionen.
• Vuxnas ansvar att agera.
• Normer.
• Hur man arbetar mot diskriminering, mobbning och övergrepp.

– Det är stort utbildningspaket där ledarna som har hand om ungdomslagen ska utbildas. Därefter ska även barnen som spelar i de olika lagen aktivt diskutera dessa frågor vid flera tillfällen, säger Mats Nilsson.
– Med hjälp av kommunerna kommer vi att kontrollera att föreningarna verkligen genomför den här utbildningen. Skulle det vara så att någon förening struntar i att göra detta så förbehåller vi oss rätten att ta tillbaka målen.

Rulla till toppen