Barn mellanstadiet

Gripen satsar på populära Glada Hudik-teaterns projekt

Barn föds inte med fördomar!

 Vi har aldrig varit med om ett sådant gensvar tidigare, säger Peter Hallberg, projektledare hos Glada Hudikteatern. Intresset för Barn föds inte med fördomar är stort. Nu har alla mellanstadielärare i Ängelholm, Örkelljunga, Åstorp och Båstad kommun, tack vare finansiering av Stiftelsen GRIPEN, fått erbjudande om att vara med i projektet, som drivs av Glada Hudik-teatern.

Barn föds inte med fördomar vänder sig till elever i åldrarna 9-12 år. Det är inte en manifestation mot något utan för något. För ett Sverige där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara på bästa sätt. Det är okej att vara olika.

Glada Hudik-teaterns uppdrag är att förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till funktionshindrade. “Vi vet att en emotionell påverkan leder till förändring och projektet, barn föds inte med fördomar brukar sätta känslorna i gungning.”

Projektet omfattar 9 moment, bland annat att skriva en klasskonvention, göra goda gärningar, diskutera, skriva uppsats samt en musik och filmkväll där barn och vuxna tittar på filmen Hur många lingon finns det i världen tillsammans.

I läroplanen står det att mellanstadieelever ska kunna reflektera över hur människor och samhällen formas, förändras och samverkar. Barn föds inte med fördomar ger bra förutsättningar för att lyckas med det.

Det är lätt at vara cool. Var bara snäll.

Klass 4 Montessori Ängelholm

I kommunerna Båstad, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga visade sig intresset för projektet vara väldigt stort. Snabbt hade klasser med totalt över 1200 elever anmält sitt intresse!

En av de lärare som valt att vara med i satsningen är Jenny Melke som undervisar i klass 5 på Ängelholms Montessoriskola. 

Vi ville vara med för att ämnet känns så viktigt, men också för att kunna ha ett gemensamt projekt i klassen som kan stärka både grupp och individ.

Varje klass bestämmer själv i vilken takt de ska driva arbetet. De allra flesta siktar på att sätta igång med arbetet efter sommarlovet och den stora finalen blir att alla som varit med i Barn föds inte med fördomar får bestämma själv hur avslutningen ska bli.

– Vi vill att eleverna ska komma fram till något de verkligen vill göra och står för, till hjälp har vi Glada Hudik-teaterns fantastiska pedagoger. 

Projektet känns väldigt, väldigt viktigt och vi vill vara med och jobba för ett Sverige där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas till vara på bästa sätt, menar Mats Nilsson, VD för Stiftelsen Gripen. 

Det hela bygger på tolerans och tolerans handlar om att ha förmågan att se världen ur någon annans perspektiv, oavsett om man håller med eller inte. Sverige är idag har en befolkning av blandat ursprung, åldrar, sexuella preferenser, utbildning och religiöst tillhörighet. Det vill vi inte ändra på, det är ju skillnaden mellan oss som skapar dynamik och förändring, men det kräver tolerans!

2016 och 2017 deltog ca 40 000 elever och lärare i Sverige i projektet Barn föds inte med fördomar och resultatet är fantastiskt. Det finns fina referenser att detta fungerar på riktigt.

Fyra av de fem kommunerna som Stiftelsen Gripen verkar i har valt att vara med i projektet och Stiftelsen finansierar hela projektet fullt ut.

Läs mer på Glada Hudik-taterns hemsida!

* Stiftelsen Gripen verkar i kommunerna Båstad, Höganäs, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga och stöttar projekt som gagnar utvecklingen i bygden. Läs mer om oss på www.gripen.se. 

Kontaktpersoner

Biträdande verksamhetschef stöd och utveckling:
fredrica.hass-bergendorff@engelholm.se 
0431 – 87000

Biträdande rektor: 
jenny.alfredsson@orkelljunga.se 
0435 55144

Biträdande skolchef Båstad: 
margaretha.ekelund-svensson@bastad.se
0431 – 77154

Lärare Vångaskolan Åstorp: 
Emil.Froidh@edu.astorp.se 
0736328295

Rektor Åstorp: 
Christian.Reimer@astorp.se 
042-642 50

Rulla till toppen