Himmelstorp i nygamla bilder och texter

Himmelstorpsgården på Kullaberg är ett populärt utflyktsmål och nu har det blivit än lättare att ta till sig historien kring gården och trakten.

I fjol passerade drygt 100 000 personer Himmelstorpsgården då den ligger kloss invid ”gågatan” till Nimis.

– Därför gäller det att fånga intresset. Så vi har låtit göra en presentation av landskapet, gården och historien för de som går förbi. Idag passerar det många yngre och de har ingen koppling till det här och då behövs det förklaras på ett nytt sätt säger Henrik Ranby, vice ordförande i Hembygdsförenings Himmelstorpskommitté.

Det hela började med att trädgårdsingenjören Pernilla Fogelmark skulle göra en utredning om trädgården. Under det arbetets gång fann hon ett stort bildmaterial om gården.

– Och då blev jag sugen på att visa en del av detta. Det finns inte supermycket bilder, men tillsammans med texten kan man få en bra helhet av platsen, berättar Pernilla Fogelmark.

Bilderna är fotograferade av bland andra Peter P. Lundh, Mårten Sjöbeck och Harald Olsson.

– De är 12 till antalet, plus två kartor och ganska mycket text, förklarar Pernilla och tillägger:

– Texten på skyltarna är på svenska, men det finns både en engelsk och svensk digital version. Man skannar QR-koden på tavlan så får man all info i sin telefon.

Det är bevisat att det funnits en gård på platsen ätminstone sedan slutet av 1400-talet. På 1730-talet brann hela Himmelstorp ned. Man byggde upp gården igen, men ingenting av det som finns idag är äldre än 1757. De nuvarande ekonomibyggnaderna är från tidigt 1800-tal och stallet blev klart 1848.

Det småskaliga jordbruket tar slut när siste arrendatorn, August Johansson eller, Himmelstorpa-August, som han kallades, lämnade gården 1953.

– Om två år har Himmelstorp varit hembygdsgård i 70 år, berättar Henrik Ranby och fortsätter:
– Gården har varit filmstjärna flera gånger. Bland annat med Edvard Persson i ”Livet på landet” på 1940-talet och 1967 i tv-serien ”Kullamannen”.

Skyltarna/skärmutställningen är framtagna åt Kullens Hembygdsförenings Himmelstorpskommitté av Pernilla Fogelmark med stöd av Stiftelsen Gripen, Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen och Himmelstorpskommittén.

Rulla till toppen