Arbete pågår vid Ingeborrarpsgården

Ny krögare och ny väg bäddar för fler besökare till Örkelljungas mest besökta turistmål senare i vår.

Just nu kan man inte åka den vanliga vägen till Ingeborrarpsgården från E4-avfarten i Eket. Den sista biten är avspärrad med hänvisningar till en annan väg. Bakom avspärrningen är grävmaskin och lastare igång med en total omgörning av den gamla krokiga vägen, där hålor och ojämnheter gjorde färden till en onödigt spännande upplevelse.

Örkelljunga hembygdsförening, som driver den gamla 1800-talsgården som museum och besöksmål, har länge velat få till stånd en förbättring.
– Det räckte med ett ordentligt regn, så var vägen kass, säger ordförande Bengt Andersson.

Vägen anlades i början av 1800-talet när Åkarps by skiftades och det krävdes ett bidrag från stiftelsen Gripen för att Ingeborrarps vägsammanslutning skulle ha råd att göra om den. Nu blir det fler vägtrummor, ordentliga diken och bärlager av bergkross, som senare i vår ska beläggas med asfalt.

Gården har upp emot 25 000 besökare om året, både vid särskilda arrangemang och fördelat över nästan alla säsonger. En viktig pusselbit är värdshuset, där tre olika krögare varit aktiva under de 20 år som gått sedan det startade. Sedan årsskiftet står restaurangen tom, men nu har även det löst sig.Ny krögare från våren blir Kent Ekstrand från Söndraby.

– Han har lång erfarenhet av restaurangbranschen och tar över från och med kommande årsskifte, säger Bengt Andersson.

Rulla till toppen