Spannarportens Hembygdsförening, Ausås Museum

Ausås Museum får nytt lyft med utställning och hiss

Efter en vår av inställda evenemang står Spannarpsortens hembygdsförening redo att slå upp portarna till Ausås museum. Man gör det med sin elfte utställningsmiljö.

Det är nya tider även för föreningar som bevarar gamla tider. Bland annat blev de traditionsenliga Ausåsdagarna 1 maj inställd för Spannarpsortens hembygdsförening. Men föreningen har inte legat på latsidan. När nu Ausås museum öppnar igen under julisöndagarna är det med en ny utställning – och med större tillgänglighet.

– Förra helgen invigde vi den här hissen som kommit på plats med ideella krafter och ett bidrag på 250 000 kronor ur Sparbanksstiftelsen, säger museets projektledare Kalle Lind och klappar på väggen till det nya tillskottet.

Med hjälp av hissen kan också museets senaste utställning nås av fler besökare. För det är på andra
våningen i Ausås museums länga föreningens elfte utställningsmiljö byggts upp.
– Vi har som mål att bygga en miljö om året och nu var det dags för hantverk och teknik, säger Kalle Lind.
Och inspirationen kom levererad med en brödbil från Ingelsträde.

– Förr kom ju brödbilen ut i byarna, precis som drickabilen och allt annat, säger Kalle Lind och pekar på ett tidningsurklipp i en av montrarna föreställande just brödbilen.
Men allt kom inte per bil. En del av utställningen handlar om traktens toffelmakare, en verksamhet som var i det närmaste ett måste på den tid tofflor var ett måste.

Vid sidan om toffelmakarens bastanta utrustning är det mer finmotorik som gäller. Det är Inga Greta Svensson som donerat makens Bertil Svenssons utrustning. Bertil Svensson drev Bjärbys Ur i Ängelholm och hade i 47 år ett särskilt specialuppdrag, då han minst en gång i veckan klättrade upp i Ängelholms kyrkas torn för att dra upp de båda loden till kyrkklockans gång- och ringverk. Nu är delar av hans egna verk på museum.

I varje by med självaktning fanns det förr ett café. Det sedan länge nedlagda Spannarps café finns förevigat på museet och ett möblemang från Olssons café i Ausås ser inbjudande ut med full kaffeservis.

Vi lever fortfarande i coronatider, men föreningslivet vill visa upp sin verksamhet.
– Det har varit tomt under våren, men nu kör vi igång och hoppas på lagom mycket folk på söndagarna mellan 13 och 15. Har är gott om plats och jag hoppas och tror att folk håller avstånd, säger Kalle Lind.

Rulla till toppen