Bryggprojektet i Skälderviken snart i hamn

Nya pålar ska göra bryggorna vid det gamla fiskeläget i Skälderviken tillgängliga och säkra igen. I veckan kom arbetet igång och tanken är att de ska vara redo inför sommarsäsongen.

De runt åtta meter långa pålarna som nu ligger på rad på piren i Skäldervikens gamla fiskeläge har stått på Öresunds botten innan de hamnade här. De tidigare ålafiskarna Joakim och Patrik Svensson från Höganäs har använt dem för att fästa bottengarn och fånga ål, men den tiden är förbi.

Nu ska pålarna göra ny tjänst i hamnen och bröderna Svensson, som vet hur man får ner en påle två meter i botten, har följt med dem till Skälderviken för att hjälpa till med arbetet.

Bakom projektet finns föreningen Skeldervikens fiskeläge, som både vill skapa nytt liv i hamnen och berätta dess historia vilken de gamla bryggorna är en stor del av.

Den nu så stillsamma hamnen vid den norra pirarmen har varit betydligt livligare tidigare. I slutet av 1800-talet fungerade bryggorna här både som lasthamn för gods som skulle vidare mot Ängelholm längs Rönne å och som fiskehamn med både försäljning och hämtning.

Nu används bryggorna mer sparsamt, men när de rustats upp så hoppas föreningen att de kommer att bli bättre utnyttjade.

– De har säkert varit i det här skicket i 40 eller 50 år, men nu kommer vi att fixa sju av dem. Bryggorna är en stor del av profilen för det gamla fiskeläget här, säger Thomas Allercrantz, ordförande i Föreningen Skeldervikens fiskeläge.

De yttersta stolparna sätter bröderna Svensson i med hjälp av sin fiskebåt. Till de pålar som ska i längre in mot pirkajen får man ta hjälp av en mobilkran som också ska finnas på plats i veckan.

När de nya pålarna är på plats kan ramverket runt bryggorna byggas och så till sist själva plattformen, brädorna. En av bryggorna, den gamla lastbryggan, kommer att utrustas lite extra.

– Den ska byggas upp i sin ursprungliga storlek, elva gånger fyra meter. Och så ska vi göra den mer tillgänglig så att fler kan vara här och njuta av havsluften. Vi kommer att sätta upp ett räcke och även en säkerhetsstege, så att det blir lätt att ta sig upp om det skulle hända en olycka, säger Thomas Allercrantz.

Längst ut på lastbryggan kommer föreningen att sätta en bänk och ett bord. Och om det är någon som vill lägga till med en båt så blir det en grind i räcket för att underlätta landstigningen.

Förhoppningen är att pålarna ska vara på plats i veckan och att resten av arbetet innan semestersäsongen startar.

Arbetet kan genomföras med hjälp av medlemsavgifter, kommunens föreningsstöd och genom ett bidrag från Stiftelsen Gripen och renoveringsarbetet fortsätter tills pengarna tar slut.

– En gissning är att vi kan göra 75 procent i år och att vi kan ta resten nästa vår, men vi startar med att se till att det blir stabilt och säkert, det är det viktigaste. Vi tycker att det är roligt att göra något för allmänheten, det ger energi.

Föreningen ser gärna att området och den gamla lastbryggan sedan kommer att användas till lite allt möjligt. Picknick, yogaträning, kursverksamhet och bröllopsfotografering är bara några tankar. – Man kunde ju sitta och spela gitarr här ute, fortsätter Thomas Allercrantz

Rulla till toppen