De laddar för en kanonvinter i skidspåren

På Hallandsåsen lockar skidspåren allt fler att ge sig ut på längdskidorna. Nytt för i år är att det gjorts en satsning på snökanoner.

Det var för några år sedan som Hulebäckseröd väcktes till liv som skidort. Numera är det många som söker sig till det tre kilometer långa dubbelspåret som Hjärnarps GH OL ansvarar för.

I spetsen för spåret står Christer Ljungdahl och Bosse Werner.

– Helgen som gick hade vi 400-500 åkare här under fredag, lördag och söndag, säger Christer Ljungdahl.

Under onsdagen vräkte snön ner även på Hallandsåsen och de skidspår som eventuellt fanns kvar sedan tidigare gick inte längre att se.

En önskan som länge funnits har varit att skaffa snökanoner. Kanoner som skulle ge en bättre tillgång på det rätta underlaget.

Till den här säsongen står de på plats. Det handlar om totalt fyra kanoner av lansmodell som kan flyttas runt. Att köra runt snö kommer man inte att göra utan det blir istället snökanonerna som flyttas.

Satsningen går på nära 600 000 kronor allt som allt och har kunnat genomföras efter stöd från bland annat Stiftelsen Gripen, Riksidrottsförbundet Sisu samt lån från Skånes skidförbund och stöttning från lokala företag.

Det kan kanske tyckas onödigt med snökanoner när det ändå kommit så mycket snö tidigare i veckan, men den extra snö kanonerna ger är något som kommer att behövas.

– Vi planerar att sätta igång dem så fort temperaturen är under två minusgrader, säger Christer Ljungdahl.

Tanken är att skapa ett snölager som är 30-50 centimeter djupt. Det ska vara sex meter brett så där kan gå fyra parallella spår.

– Vi räknar med att om vi sprutar dem nu så kommer de att hålla fram till mars, säger Christer Ljungdahl.

Banans högsta punkt återfinns på 186 höjdmeter. Själva banan på tre kilometer kommer upp i 47 höjdmeter per varv enligt Christer Ljungdahl.

– Det är samma höjdskillnad som för Vasaloppet om man skulle köra ett helt Vasalopp här, säger han.

På vardagarna kommer många pensionärer för att åka. Christer Ljungdahl ser framför sig att det den här säsongen kommer det även många som arbetar hemifrån och vill åka skidor mitt i veckan.

På plats finns ett 20-tal skidutrustningar till utlåning till framförallt barn och unga men som vuxna kan använda i mån av tillgång. Förhoppningen från klubbens sida är att fler ungdomar ska hitta till dess verksamhet.

Föreningen har även fått bidrag från Ängelholms kommuns landsbygdspott för att kunna köpa in rullskidor till barn och unga.

Rulla till toppen