Så här års brukar Strövelstorps bygdegård sjuda av liv och festglädje. Nu är framtiden för gården med 120-åriga anor i högsta grad oviss.
I gränslandet mellan Strövelstorp och Hasslarp ligger Strövelstorps bygdegård. Bygdis, som lokalbefolkningen säger, är en av landets runt 1 500 bygdegårdar. Många av dem har, liksom Bygdis, anor från förra sekelskiftet och ett förflutet som byskolor.
– Den här byggnaden har varit både slöjdsal och gympasal, berättar Sven Dahlberg i Strövelstorps bygdegårdsförening.
De senaste veckorna har han och föreningens övriga eldsjälar ägnat åt renoveringsarbete. Fasaden ska kläs om och fönster ska bytas på den gamla skolbyggnaden där numera Ausås Strövelstorps Skytteförening huserar.
Med ideella krafter och uthyrning av den stora festsalen med personal, ett komplett restaurangkök och allt har Strövelstorps bygdegård och dess historia kunnat bevaras i år efter år.
Den stora festsalen är så eftertraktad att en del bröllopsfester är bokade sedan flera år tillbaka.
Men nu är framtiden för bygdegården osäker. Den kalender som så här års brukar vara fullbokad med födelsedagsfester och bröllop är nu tom i spåren av coronavirusets framfart.
– Det är kämpigt nu. Gas, ström och försäkringar ska ju ändå betalas, men vi varken kan eller får ha igång någon verksamhet och vet inte hur länge det kommer att vara så här, säger Sven Dahlberg.
Han är tacksam för ett nyligen inkommet bidrag från Stiftelsen Gripen. Det kommunala bidraget på 12 000 kronor om året är också välkommet.
– Men bidraget från kommunen har blivit mindre och mindre med åren. Vi som driver och värnar om bygdegårdar får nog vara beredda att klara oss på egen hand i framtiden, säger Sven Dahlberg.
Enda ljuset i mörkret och ovissheten är att det nu ges tid för nödvändigt renoveringsarbete. Hur framtiden blir återstår att se.
– Men bygdegården ska bevaras, en så här gammal och fin skolbyggnad är ju till skillnad mot ett betonghus värd att bevara, säger Sven Dahlberg.