För drygt ett år sedan startade projektet att skapa platser för lek och lärande i hembygdsparken i Boarp. I projektet fick elever från Montessori i Grevie vara med och ge förslag på hur miljöer för barn skulle kunna gestaltas i parken. Eleverna fick mäta, skissa, bygga modeller med mer. Allt vävdes in i undervisningen. Nu påbörjas byggandet av första miljön och nu är det andra elever som väver in det i sin undervisning.
Att skapa platser för lek och lärande i hembygdsparken är ett led i att skapa miljöer för alla åldrar i parken. Något som besökare har saknat. Jenny Högforsen var en av dem som när hon var i hembygdsparken med familjen insåg att det saknades något för barnen. Hon menade att det finns så mycket intressant och spännande historia för vuxna men platsen kommer inte till sin rätt för hela barnfamiljer.
Jenny Högforsen och Ingrid Thuresson, som är styrelseordförande i Bjäre Härads Hembygdsförening, tog projektet vidare och involverade Montessoriskolans elever.
Till barnkonventionens dag i fjol stod en utställning färdig med modeller som barnen från Montessori gjort på de idéer till platser de hade.
Nu ska första miljön bli verklighet. Det är en plats för lek och lärande i form av ett skeppsvrak strax innanför entrén till parken mellan husen.
– Detta är ett resultat av de 19 modeller som barnen gjorde. Vi har plockat ut de väsentliga delarna ur modellerna och med hjälp av arkitekt beslutat hur miljöerna ska utformas, berättar Ingrid Thuresson.
På plats för att bearbeta marken och skapa platsen finns elever från trädgårdsmästareprogrammet på yrkesvux i Båstad.
– Vi får bara vara med och jobba på riktigt på ideella projekt så detta passar jättebra, förklarar Magnus Ottosson, lärare på Akademi Båstad i praktiskt arbete.
Studenterna gräver ut marken i det som ska bli aktern på skeppet. Det ska sättas ner plintar för att bygga en reling och innanför blir det en rabatt.
– Det är första gången de kör minigrävare på riktigt. Innan har vi bara haft teori, berättar Magnus.
I marken var det mest jord, sten och rötter. Några större överraskningar har inte studenterna stött på än.
– Vi ska bara gräva ner 40 centimeter så vi stöter nog inte på några större oväntade objekt. Det finns lite gammalt byggmaterial, tegelstenar och liknande, men inget överraskande, säger Magnus.
Studenterna ska jobba med platsen till en bit in i november. Det är flera olika moment i deras trädgårdsmästarutbildning som kommer sättas på prov under tiden.
– Det är ett jättebra tillfälle för oss att jobba med något som blir på riktigt. Annars övar vi en sandlåda där studenterna gräver massor fram och tillbaka. Det är inte lika kul och givande, förklarar Magnus.
– Eleverna läser till ett praktiskt yrke så det är viktigt att vi får jobba praktiskt också och inte bara ha teori.
Noterbart på platsen är att i minigrävare, med spett och spadar i händerna och konkande cementplintar är det flest tjejer.
– Det är totalt 13 elever på kursen och 11 är tjejer, det är jättekul, säger Magnus.
När denna plats för lek och lärande blir klar i hembygdsparken kommer det vara både unga och äldre elever som skapat den.
– Då kommer de kunna säga att ”Detta har jag varit med och skapat”. Det är väldigt kul. Då blir platsen en plats för lärande redan innan den är klar, säger Ingrid Thuresson.
Ingrids förhoppning är att platsen ska bli klar till barnkonventionens dag 20 november.
– Det är inte alls omöjligt, säger Magnus som har stor tro på sina elever.
Projektet med platser för Lek och Lärande i hembygdsparken är delfinansierat av Stiftelsen Gripen och Båstad Rotaryklubb. Fler platser kommer anläggas i hembygdsparken och projektet kommer pågå i tre år.