Engelholm Marching Band nya uniformer

Uniformer Engelholm Marching Band

Coronapandemin stoppade alla sommarspelningar med Engelholm Marching Band. Pengarna som skulle bekosta paraderna kommer istället att användas till nya uniformer.

Orkesterledaren Magnus Fransson är lättad och nöjd över beslutet som nyligen fattades av nämnden för kultur, idrott och fritid.

– Det är välbehövligt. Uniformerna är mer än 20 år gamla och väldigt slitna. En del har vi tvingats kassera. Skorna är nötta och har lagats många gånger, säger han.

Engelholm Marching Band drivs som en ekonomisk förening och har sökt bidrag på olika sätt för att finansiera en komplettering av garderoben. I år blev det napp från Stiftelsen Gripen. 50 000 kronor kan den skänka – om kommunen skjuter till lika mycket.

Villkoret satte press på både föreningen och på nämnden för kultur, idrott och fritid. Och nu finns en lösning: Kommunens årliga anslag till Marching Bands sommarspelningar skulle kunna användas. På grund av coronaepidemin har det ju inte blivit några offentliga framträdanden för orkestern och de traditionella sommarspelningarna ställdes in.

– Vi är väldigt glada att det gick att omfördela anslaget till nya uniformer. Normalt är budgeten tajt för sådana saker, säger nämndens ordförande Charlotte Engblom (L).

100 000 kronor totalt, hur många uniformer får man för det?

– De kostade 7 000 kronor när vi köpte dem, men det räcker nog inte långt, säger Magnus Fransson.

Orkestern består av cirka 35 ungdomar, de flesta är elever i Kulturskolan. Det är främst uniformer i små storlekar som behövs. Och skor är det akut brist på sedan länge.

– Det är ju tur att vi inte har några spelningar nu, för stövlarna till en tjej i orkestern har blivit två nummer för små och vi har inga andra som passar, säger Magnus Fransson med glimten i ögat.

Men ungdomarna i orkestern saknar möjligheterna att spela offentligt. I brist på uppdrag har de nyligen spelat in en konsert som bland annat kan användas för att locka nya elever att börja spela.

Rulla till toppen