När paret Hanssons barnbarn drabbades av typ 1-diabetes ville de bidra för att underlätta vardagen för sin familj och andra som drabbats. Därför startade de Föreningen Farföräldrar med vänner mot barndiabetes.
Jan-Erik Hansson och Tina Hansson fick Valborgshelgen för tre år sedan, samma år som de gick i pension, veta att sonsonen August fått typ 1-diabetes.
– Då ändrar livet sig. Vi ville göra något för att stötta familjen, det finns mycket okunskap och fördomar kring typ 1-diabetes, säger paret.
De fick kontakt med fler berörda farföräldrar och startade föreningen med namnet Föreningen Farföräldrar med vänner mot barndiabetes. De pratade med forskare och läkare och kom så småningom fram till att det behövdes en app för att underlätta för familjer som drabbats, att hålla reda på och räkna ut värden för att hålla sjukdomen i balans.
– Vår son arbetar inom it-branschen och kunde hjälpa. Vi fick kontakt med ett företag i november 2017 och tre månader senare så lanserade vi appen Diabetesninja, säger Tina Hansson.
I appen kan föräldrar och andra som har anknytning till barn med typ 1-diabetes bland annat beräkna kolhydrater i maten och hålla koll på värden. Man har tillgång till flera hundra livsmedel i appen och kan lätt lägga till nya efter önskemål från användare. I den nya appen kan man även scanna livsmedel från streckkoder. Dessutom finns det ett tävlingsmoment för att få fram information om diabetes på ett lättsamt sätt för barnen.
– Det var August som kom på namnet på appen, säger Jan-Erik Hansson.
– En ninja är en person som uthärdar något, för ett barn med diabetes är det ett positivt begrepp som visar styrka och kraft, säger Tina Hansson och ler.
Appen har redan 4 600 användare och finns till både android och iphone. Medel från Forget Foundation, som arbetar för att sprida kunskap om diabetes, möjliggjorde att appen kunde skapas och drivas under tre års tid. Nu har föreningen fått nya medel från Stiftelsen Gripen med säte i Ängelholm, Sparbanksstiftelsen Finn, Färs och Frosta samt 1826 som totalt går in med 800 000 kronor för appen ska kunna vidareutvecklas och göras ännu mer användarvänlig.
– Det är ett väldigt bra hjälpmedel, särskilt för småbarnsföräldrar. Eller för oss när vi passar August att veta vilken mat han fått innan, det kan vara svårt att komma ihåg hur mycket kolhydrater det finns i potatis till exempel. Stödet innebär att vi kan fortsätta utveckla appen. Den hade de viktigaste funktionerna men vi hade inte tid att lägga på ett mer barnvänligt snitt. Nu har vi kunnat lägga till moment som tävling., säger Tina Hansson.
– Stiftelserna gör en otrolig skillnad inom Skåne, inom föreningslivet, kultur och idrott. Allt som handlar om utveckling, som kan göra nytta för barn och ungdomar, säger Jan-Erik Hansson.
De båda menar att det finns mycket okunskap och fördomar kring typ 1-diabetes.
– Att det ”bara är att ta en spruta och så går det över”. Folk frågar om värdena för August stabiliserats. Det kommer de aldrig göra. Många som har diabetes har dolt det för det har varit en sjukdom som inte riktigt märks. Vi tycker det är viktigt att allmänheten får veta vilken livsfarlig sjukdom detta kan vara. Gäller att sköta den och där kan vår app var aen stor hjälp för att hålla värden i balans, säger de och fortsätter:
– Vår mission är att sprida kunskap om sjukdomen. Det är hela familjer som blir drabbade. De är riktiga hjältar de här barnen, de är tappra.
Nästa mål för appen Diabetesninja är att få in matsedlar från landets grundskolor så att räkna på maten för att hålla värden i balans.
Att sjukdomen fått större uppmärksamhet de senaste åren ser de som positivt för att öka kunskapen.
– Peter Jihde har blivit en bra frontfigur för detta, även Hasse Andersson har blivit ambassadör för Forget Foundation. Det kommer mycket ny teknik men gåtan varför sjukdomen uppstår förblir olöst, säger Jan-Erik Hansson.