Drygt 150 elever i årskurs 4 har fått uppleva hösten på Norrvikens trädgårdar. Ett projekt som handlar om hälsa, välbefinnande och att lära känna Bjäres kulturarv.
Norrvikens trädgårdar har med sina dryga 100 år länge varit en viktig del av Bjäre. Samtidigt är det inte alla som bor i närheten som besökt trädgårdarna. Så för att visa en del av Bjäres kulturarv och öka barns medvetenhet om naturens inverkan på människans välbefinnande har de elever som går i årskurs 4 i kommunens skolor fått möjlighet att besöka Norrviken i höst. Projektet är ett samarbete mellan Norrvikens trädgårdar och Båstads kommun.
– Projektet påbörjades 2019 men sedan kom pandemin så detta är första gången vi kan genomföra det. Tanken är att barnen ska komma utanför sin skola, säger Lotte Karlefors utvecklingsansvarig på Norrvikens trädgårdar.
Genom projektet vill man främja FN:s globala mål för god hälsa och välbefinnande samtidigt som eleverna får lära känna sin bygd.
– Det är flera av barnen som inte varit här tidigare. Norrvikens trädgårdar har en spännande historia, säger Lotte Karlefors.
Projektet löper över tre år. Lotte Karlefors pekar även på att många idag sitter mycket uppkopplade och tittar på en skärm vilket kan leda till stress och ohälsa. Då kan naturen vara avstressande.
Förutom att eleverna fått möjlighet att bekanta sig med parken, dess stilträdgårdar och Norrvikens historia så har de fått reda på hur man rör sig i en park.
Andra delar av projektet har varit mindfulness med yoga nidra samt meditation med Ida B. Olsson. Dessutom har eleverna fått trycka med löv på textil vilket slöjdlärare Karin Håkansson ansvarat för.
När det kom till trycken så fick eleverna göra två tryck. Ett att ta med hem och ett som skulle hängas upp på Norrviken.
Lukas Berseus och Nils Widercrantz går båda i fjärde klass på Förslövs skola. De tyckte det var roligt att vara på Norrvikens trädgårdar. När det kom till att trycka med löv på textil använde de en hammare för att få det riktigt bra. Det var första gången han besökte Norrvikens trädgårdar. Nilas Widercrantz tyckte det var avkopplande med yoga. – Det var skönt med avslappning, säger han.
Projektet har fått ett anslag från Stiftelsen Gripen på 50 000 kronor.