Här invigs den nya bastun i Skärets hamn

Med hjälp av ideella krafter, pengar från privatpersoner och Stiftelsen Gripen har en allmän bastu i Skäret blivit verklighet. Under onsdagen invigdes den med bubbel och bandklippning.

Ett 70-tal personer samlas i den lilla hamnen i Skäret. Det är dags för invigningen av byns första allmänna bastu.

– Nu ska man kunna bada året runt. Vi hoppas att bastun ska bli en samlingspunkt, skapa gemenskap och bli ett lyft för hela hamnen, säger Pia Alberius.

Hon är en av initiativtagarna tillsammans med Göran Nilsson. Båda har varsitt sommarhus i Skäret och påbörjade planerna för några år sedan. Frågan ställdes till Skärets intresseförening som också hakade på idén och en bastukommitté bildades.

– Det har varit många diskussioner kring var bastun skulle ligga. Men eftersom hela området är skyddat så fick det bli där det gamla hamnkontoret låg, säger Pia Alberius.

Tack vare pengar från Stiftelsen Gripen och ett 40-tal donationer från privatpersoner kunde bastun färdigställas. Samma byggnad rymmer även ett nytt kontor för intresseföreningens verksamhet.

– Det är elever från byggprogrammet på Ängelholms gymnasieskola som byggt den. Sedan har vi fått frakta hit huset med hjälp av en lastbil och lyftkran. Frivilliga har även hjälpt till att sätta allting på plats, säger Göran Nilsson.

Han berättar att en bastuklubb håller på att bildas och tider för damer, herrar och gemensamt bad har satts upp. Även utomstående kan boka tider i bastun.

Idag finns det allmänna bastur i bland annat Nyhamnsläge, Lerhamn, Viken och Höganäs. Disa Holme, sommarboende i byn, är nöjd att Skäret nu fått en egen.

– Det är helt underbart och kommer skapa gemenskap i Skäret. Detta visar också på att det finns ett härligt engagemang i byn, säger hon och fortsätter:

– Vi har en egen bastu också men den här är större och mycket mer socialt så här kommer vi verkligen att vara.

Hon får medhåll av Sophie Öberg, som till vardags bor utanför Oslo men som spenderar sommaren i familjens hus.

– Jag gillar att basta så jag kommer absolut att använda den när den är klar, säger Sophie Öberg.

Men i skrivande stund får de vänta lite till innan det är dags för bastupremiär.

– Vi väntar på tillstånd från kommunen eftersom det är semestertider. Men troligtvis får vi grönt ljus nästa vecka och då kan vi öppna den, säger Göran Nilsson.

Rulla till toppen