Höganäs fotoklubb visar sina smultronställen

Nu exponerar medlemmarna i Höganäs fotoklubb sina alster på Annexet i Mölle. Vernissagen öppnar klockan 13 lördagen den 3 augusti.

Bildtemat är ”Smultronställen i Höganäs Kommun”. Under en vecka, lördag till lördag den 3 – 9 augusti visar 19 medlemmar 46 bilder, samt ytterligare en låda med material i formatet A4.

Höganäs Fotoklubb bildades den 25 oktober 1949 som en av de första i Nordvästra Skåne. Mycket har hänt sedan dess. Från bälgkameror till digitalkameror.

– I början av 2000-talet var vi ett 15-tal medlemmar, minns Annika Holst, styrelsemedlem.

I samband med 65-års jubileet i Mölles för fem år sedan fick klubben ett uppsving och i dag är man ett 40-tal aktiva.

– Vi får se om vi kan bli runt 60 fotografer som på storhetstiden för 30 år sedan, säger Thore Bertilsson som är ordförande i klubben.

Han är även ganska ensam i förening med att fortfarande fotografera analogt.

– Men användandet av den gamla tekniken ökar och jag släpar omkring på en gammal Hasselbladare 500 CM från mitten av 1960-talet. Man kan slå i spik med den…

Klubbens målsättning är att hjälpa varandra till bättre bilder. Man håller kurser för nybörjare. Och genom tävlingsverksamheten stimulera medlemmarna till så de får ett större utbyte av sin fotohobby.

Man har redan haft en sammankomst med anledning av att klubben firar 70 år.

– Det som är Kakboden var på 1940-talet Thore Nilssons fotoateljé. Och 1949 samlades ett gäng fotografer där på andra våningen och beslutade sig för att starta Höganäs fotoklubb, berättar Thore Bertilsson och fortsätter:

– Så när vi hade våravslutning, 4 juni, var vi där och Bente Jacobsen som varit med länge, berättade om gamla tider och visade bilder.

Utställningen i Mölle ska även bli en bok.

– Men den blir bara för medlemmarna, men vi har inte bestämt något än. Och vi hoppas på hjälp av Mediagården, säger Thore.

Klubbens stora sponsor är Stiftelsen Gripen.

– För deras bidrag har vi skaffat en projektor och filmduk.

I vinter kommer en uppföljning då klubben ska ställa ut på Höganäs museum mellan 16 november och 29 december. Det blir på samma tema, men med ett geografiskt större område utan begränsningar.

Rulla till toppen