Höganäs nya vuxenfritids har rullat igång

Visst är det väl roligare att göra saker tillsammans. Åtminstone är det lättare när alla saker som behövs finns på ett ställe. När Höganäs makerspace drog igång på riktigt på söndagen blev det snurr på verksamheten med cykellagning.

En efter en kommer cyklarna in på gården vid Smältaregatan i Höganäs för att få en rejäl våröversyn. Det kan knappast bli mer symboliskt än så när makerspace ska få hjulen i rullning i den nya lokalen.

– Här ska man kunna komma hit och vara kreativ. Är man medlem har man tillgång till lokalen, men vi kommer också ha öppet hus-tillfällen för att få upp medvetenheten att vi är här, säger Cecilia Skoog som är ordförande i den ideella föreningen, när hon visar runt i den helt nya lokalen som börjar ta form.

Med stöd från Höganäs kommun och stiftelsen Gripen har föreningen hittat ett hem där det ska finnas verktyg, 3d-skrivare, tryckutrustning. Helt enkelt mängder av saker som går att använda till kreativa nya idéer och blåsa nytt liv i gamla saker.

– Vad medlemmarna vill göra styr vad vi köper in. Tanken är att vi ska ha det som man inte kan ha i hemmet. Man kanske inte köper en hel utrustning bara för att trycka en tröja. Då finns det här, säger Cecilia Skoog.

En fritidsgård för vuxna?

– Ja faktiskt åt det hållet, kombinerat med en trä- och syslöjdssal, säger Cecilia Skoog.

– Tanken är att vi ska ha lite olika kurser så att man lär sig alla verktyg vi har här, sen ska det bara vara att köra på.

– Vad man sedan gör det till skiftar ju beroende på medlemmarna och vilken kommun man är i för det finns olika behov, säger Cecilia Skoog.

Konceptet makerspace är utbrett över hela världen, men i vår lilla del av världen är det inte så stort.

Ute på gården har aktiviteten dragit igång. Pandemin tillåter endast två gånger åtta besökare denna premiärdag. Under förmiddagarna är det mest kända ansikten, redan knutna till föreningen som står med pannorna i djupa veck runt punkterade däck och krånglande växlar. Men sedan dyker Jesper Gill Hansson och sonen Kalle Gill Hansson upp.

– Det här är jättekul att det finns. Jag hittade det på Facebook att det fanns en cykelfixardag så då åkte vi hit för att titta, säger Jesper Gill Hansson som ska försöka få ordning på en punktering på en elmoppe.

Per Haglund, vice ordförande i föreningen, kommer förbi och tittar bekymrat på det platta bakhjulet dolt bakom mängder av skruvar och kåpor.

– Vi får väl ge det en chans. Annars har vi skaffat en massa bra kontakter dit man kan vända sig om man inte går i mål. Tanken är ju att vi ska göra det här tillsammans och gör vi inte det så ska det nog lösa sig ändå, säger Per Haglund.

Rulla till toppen