Hoppfullt för ny hall i Höganäs

Ballonger, glitter och röd matta. Stämningen var hög när den nya gymnastikhallen i Höganäs äntligen fick invigas. Nu hoppas föreningen på en julshow, att få tillbaka medlemmar efter pandemin. Och att få en hall med ett tak som håller tätt.

I december flyttade Höganäs gymnastikförening in i sin nya hall. Men en pandemi gjorde att den nu 1500 kvadratmeter stora hallen inte kunde invigas. Tävlingar ställdes in och den traditionella julshowen var inte att tala om. Föräldrar fick lämna sina gymnaster i kapprummet.

Därför var det en extra glad ordförande som på lördagen kunde klippa banden under de blåvita ballongerna med orden ”Välkomna in! Nu kör vi!”

Gott om folk hade samlats utanför hallen. Föräldrar var nyfikna på hur den nya byggnadens såg ut, gymnasterna skulle få visa upp sig för första gången på länge och mycket unga besökare hade fokus på ansiktsmålning och grillad korv.

– Vi har haft 18 stentuffa månader med pandemi. Nu ska ni få se vad era barn och barnbarn fått uppleva. Vi längtar efter att komma igång, sa ordförande Krister Andersson.

En av de första gästerna att kliva in var julshowens grundare, den tidigare artisten Bende Larsson, som uppträtt för många storheter i världen med den kända Trio Hoganas. Hon skrattar när hon berättar hur hon uppträtt för engelska drottningmodern tillsammans med en mycket ung Michael Jackson. Bilder på henne klär den nya hallens fasad.

Inne i hallen testar besökare de olika mattorna. Springer, hoppar och skuttar runt på dem. Hallen är en tredjedel större än den tidigare – 1500 kvadratmeter istället för 1000. På bottenplan finns redskapen och en höj- och sänkbar grop och på andra våningen lokaler för dans och fristående.

– Hallen är anpassad efter det vi gör. Det är fantastiskt att få se gymnasterna röra på sig. Från småttingarnas första kullerbytta till de äldres trippelvolter, säger ordförande Krister Andersson.

Föreningen har tappat medlemmar under pandemin, liksom många andra. Nu hoppas han först att få tillbaka dem och sedan locka ännu fler medlemmar. Föreningen var Höganäs största idrottsförening innan pandemin, om man inte räknar in Friskis och Svettis.

– Viktigast nu för alla föreningar är att få tillbaka ungdomar i rörelse. Där har vi ett gemensamt mål, säger Krister Andersson.

I den stora hallen kommer Kajsa Ylikangas, 14 år, och Astrid Lindström, 15 år, skuttande med armarna om varandra. De är både med i juniortruppen och ledare för yngre gymnaster. Tjejerna voltar på de tjocka mattorna. De har inte tävlat på 18 månader, men snart ska de få börja göra det igen och tjejerna är mycket nöjda med den fina hallen.

Deras tränare Emma Madsen är också glad åt en fräsch hall för gymnasterna, men lite besviken på utrymmet. Hallen blev mindre än första planen och barr, bom och hopp har fått flyttas över i A-hallen på sportcentret intill.

Så lite smolk finns det i den glittrande invigningsbägaren. Ett av dem är att morgonens regn syns på mattan i hallens vänstra hörn. Taket håller inte tätt i denna hallen heller. Det som fick klubben att överge den gamla.

– Vi har ett problem i ett hörn. Det får de korrigera, säger klubbens ordförande Krister Andersson övertygat.

Föreningen har fått bidrag från Stiftelsen Gripen med 900.000 kr som bl a använts till trampoliner, hoppgropar och inköp av redskap.

Rulla till toppen