Hjärnarps GIF konstgräsplan

Uppskjutna löften för Hjärnarps GIF

En ny konstgräsplan står klar på Hjärnarps idrottsplats. Den har föreningen bekostat själv med hjälp av Stiftelsen Gripen och lokala företag. Men uppskjutna löften om idrottshall och nya omklädningsrum har satt idrottsrörelsen i kläm.

Idrottsplatsens omklädningsrum har länge varit i dåligt skick. Nu är det akut. Tilltagande svartmögel och avloppsproblem har gjort att ingen vill duscha där.

– Det är synd, eftersnacket i omklädningsrummet är en viktig del av lagidrotten.

Ombyggnad var aktuell redan före min tid som ordförande, och det har jag varit i fem år, säger Johan Eriksson i Hjärnarps GIF.

Idrottsplatsens omklädningsrum har funnits med i kommunens budget i flera år utan att något hänt.

2017 anslogs 1,5 miljoner kronor till renovering. Men nu är skicket så dåligt att en ny tillbyggnad är enda alternativet. Priset är nu uppe i 3,7 miljoner kronor.

– Väldigt dyrt, tycker Charlotte Engblom (L), ordförande i nämnden för kultur, idrott och fritid.

En ny upphandling initierades i hopp om att få ett lägre anbud, samtidigt som mer pengar har äskats för att kunna slutföra projektet – oklart när.

Johan Eriksson vågar knappt hoppas. I väntan på att löftet ska infrias har föreningen slutfört ett eget projekt. De har anlagt en konstgräsplan på den gamla grusplanen.

– Det gör att vi kan vi träna ute på vinterhalvåret och slippa resa till Magnarp, Förslöv, Munka Ljungby och Ängelholm där det bara finns dåliga tider kvar, säger Johan Eriksson.

Saknaden av en egen idrottshall i Hjärnarp är stor. Efter beslutet att bygga en ny hall vid skolan har komplikationer försenat processen, senast när Ängelholmslokaler tvingades byta ut ledningen.

– En ny projektledare har utsetts för idrottshallen i Hjärnarp som jobbar med underlaget till en upphandling nu, säger Tommy Samuelsson, interimistisk byggchef.

Nyligen beviljades bygglov och nästa år skulle det kunna bli byggstart – om pengarna räcker.

– Vi har ju en budget för det här. Kalkylen är 40 miljoner kronor och baseras på kostnaden för att bygga idrottshallen på Västergård i Helsingborg som står som modell. Men det har ju gått några år sedan dess och prisbilden kan ha förändrats, säger Tommy Samuelsson och tillägger att en ny ingående kalkyl ska göras.

Hjärnarps innebandyklubb har haft tre tuffa år utan idrottshall och föreningens ordförande Johan Hagbom jublade när bygglovet blev klart.

– Det betyder så mycket för klubbkänslan att ha en idrottshall på orten. Det blir en plats att träffas, yngre får förebilder i äldre spelare. Vi har fem ungdomslag, men tyvärr fick vi lägga ner herrlaget. De tröttnade på alla körningar, säger han.

Johan Hagbom tycker att Hjärnarps idrottsrörelse har kommit i kläm och att politikerna över lag är dåliga på att satsa på landsbygden.

– Det sjuka är att Ängelholms kommun har haft god tid på sig att planera för en ny idrottshall. Redan för 6–7 år sedan förvarnade Rantzows att de behövde bygga om idrottshallen till lager och skulle säga upp avtalet med kommunen, säger han och tillägger:

– Men ni knyter näven i fickan och hoppas nu att ryktet talar sant, att en ny idrottshall ska stå klar i juli 2022. Det kommer att bli bra!

Rulla till toppen