Många gillar tanken på ett makerspace

Gör-det-själv-entusiasterna i föreningen Höganäs Makerspace blir allt fler. Medlemsantalet har ökat med 60 procent på ett år – men de flesta är ännu bara stödmedlemmar.

Sedan början av 2021 finns det en kreativ verkstad på Smältaregatan 7 i Höganäs, fylld med allehanda verktyg såsom 3d-skrivare, keramikugn och utrustning för t-shirttryck. Sådant som man som privatperson kanske inte vill eller har ekonomin för att köpa själv.

– Istället för att köpa verktyg som riskerar att bli stående hemma kan man som medlem här komma hit och testa och se om det är något man gillar att göra, säger Per Haglund, en av grundarna av föreningen Höganäs Makerspace.

I början av 2021 kunde föreningen inviga lokalerna, med stöd från Höganäs kommun och Stiftelsen Gripen. Och sedan dess har medlemsantalet i föreningen ökat stadigt.

– Vi är nästan 95 medlemmar nu så det har vuxit med 60 procent sedan förra året vid den här tiden, säger Per Haglund.

Dessutom har föreningens Facebookgrupp nära 600 medlemmar. Men det verkar som att de som sympatiserar med tanken på att ha en sådan här kreativ verkstad tillgänglig är fler än de som faktiskt nyttjar den. Förutom styrelsemedlemmarna är det bara fem, sex stycken personer som regelbundet kommer när verkstaden har öppet på tisdagar, torsdagar och söndagar.

– Många gillar konceptet och stöttar med medlemskap i föreningen, men sedan hinner de inte komma. Men vi vill få upp andelen som kommer hit, så att inte prylarna bara står här.

Kanske kan ett par nya prylar locka fler. I somras fick man en ny keramikugn. När den gamla gick sönder samlade man ihop till en ny.

– Drejhörnan har lockat flera och har nog blivit det populäraste här, säger Cecilia Skoog, en annan av medgrundarna.

I lokalen står dessutom nu en svarv som skänkts av en privatperson och som snart ska vara i drift.

Snart ska föreningen även få större lokaler. Idag disponerar man 40 kvadratmeter, men med en intilliggande yta blir det 90. Då finns plats att utöka keramikhörnan och ge bättre utrymme till dem som vill snickra.

Rulla till toppen