Märkligt år för Keramiskt Center

Keramiskt center gick inte med vinst under 2020. Årsredovisningen visar ett minus, men bara på 8 000 kronor trots pandemin.

Stiftelsen Keramiskt center har släppt sin årsredovisning för år 2020. Ett litet minus på 8 000 kronor blev resultatet.

– I princip är det ett nollresultat. Det har varit ett märkligt år, säger ordförande Ulf Molin (C).

Verksamheten drog igång med underskott. 2019 gick centret back med 240 000 kronor.

– Sen kom kronprinsessan. Och sen kom pandemin pang bom.

Det ledde till att kurser och bokning ställdes in.

Centret tvingades också att minska sina öppettider och personalen blev även korttidspermitterade och Keramiskt center fick 260 000 kronor i ersättning av Tillväxtverket.

Under 2020 besökte drygt 41 000 besökare lokalerna på Höganäs outlet. Det är ungefär lika många som det brukar vara.

– I juli hade vi faktiskt rekord med uppemot 18 000 – 19 000 besökare. Det blev helt plötsligt en explosion och försäljning och prova-på-verksamheten blev en stor grej, säger Ulf Molin.

Han tror att förra årets reserekommendation och uppmaning att hemestra är anledningen.

Sen under hösten dalade antalet besökare igen.

– Men intäktsmässigt har det varit hyfsat.

Verksamheten drivs runt tack vare ett driftsbidrag från kommunen på 1,5 miljon kronor under fjoråret. Fram till dess hade stiftelsen driftsbidrag från Nymbergs fond men 2020 var sista året man fick plocka pengar därifrån.

Region Skåne bidrog med 600 000 kronor till driften och ur Thellstiftelsen har man fått 223 000 kronor för att utveckla och driva den keramiska verkstaden.

Keramiskt center har tidigare fått bidrag för att kunna investera i en ugnspark. Under fjoråret skänkte Stiftelsen Gripen 200 000 kronor till den investeringen.

– Jag tycker ändå att 2020 gått jättebra prestations- och verksamhetsmässigt.

I höst står Keramiskt center inför nya utmaningar. Under året har en utredning om en sammanslagning med Höganäs museum pågått och i september väntas beslut fattas om detta ska genomföras eller inte.

– Utredningen ska presenteras i snar framtid. Men även om vi skulle gå den vägen kommer det att ta tid. Det ska bli spännande.

Rulla till toppen