Mörker inget hinder för golf i Höganäs

Höganäs golfklubb satsar på upplyst driving range. Nu är den invigd och den enda i sitt slag i Kullabygden.

För ett år sen kläcktes en ljus idé på Höganäs golfklubb. Vore det inte bra om drivingrangen var upplyst så att man kan öva på svingen även under vintern när det är mörkt?

– Det var våra juniorer som väckte frågan. De som tränar fotboll har ju upplysta planer, säger ordförande Johan Hjortsberg.

Sen klubben har inlett ett samarbete med S:t Arilds golfklubb är runt 150 juniorer igång och tränar på både drivingrangen och greenerna för puttning, pitch- och chipning.

– Det är en stor grupp som förhoppningsvis ska bli växande, säger Johan Hjortsberg.

För att få råd med investeringen har golfklubben lyckats få bidrag med 50 000 kronor från stiftelsen Gripen. Rikssidrottsförbundet har pytsat in 45 000 kronor och kommunen 10 000.

– De ökande elpriserna dämpade vår entusiasm. Men vi har lyckats få hela anläggningen finansierad av sponsorer, säger Johan Hjortsberg.

Tanken är att belysningen ska vara igång alla kvällar i veckan från skymning fram till klockan 21.

– Det ska vara upplyst i 30-minutersintervaller. Man tänder belysningen och köper bollar.

Golfklubben har räknat på kostnaderna för elen per kilowattimme och kommit fram till att det inte är så mycket som krävs.

– Det går inte mer el än att det finansieras av ett par hinkar bollar.

På måndagskvällen var det dags för invigning. Medlemmarna i klubben släntrade in en efter en med sina bagar. En som var på plats och nötte på svingen var 15-årige Vincent Elwersson. – Jag har varit här sen belysningen blev inkopplad. Jag tränar varje dag. Han har siktet inställt på att bli proffs.

– Jag satsar på detta och hoppas på det, säger Vincent Elwersson och skickar iväg ytterligare en spikrak boll med sin hybridklubba.

Rulla till toppen