Mountainbikeled Hålehall

Efter tre års väntan tog cyklisten Daniel Nerhagen saken i egna händer. Nu har Friluftsfrämjandet Ängelholm-Båstad byggt en egen mountainbikeled.

Daniel Nerhagen tar sig fram på den ojämna och slingriga mountainbikeleden vid Hålehallstugan i Förslöv. Han har länge kämpat för att få till en slinga i Båstads kommun. Men trots att viljan har funnits från både Båstads kommun, Båstad turism och näringsliv och länsstyrelsen så har tre år passerat utan resultat.

– Det finns mycket vandringsleder, naturreservat och privat mark i kommunen men det är cykelförbud i flera naturreservat och vandringsleder är ofta inte tillgängliga för cyklar, säger Daniel Nerhagen.

Länsstyrelsen skulle tidigare tagit beslut om att bilda ett nytt naturreservat på den plats i Förslöv där mellanpåslaget fanns under bygget av Hallandsåstunnlarna. I det naturreservatet skulle cykling vara tillåtet, men naturreservatet har ännu inte blivit verklighet.

Via friluftsfrämjandet startade Daniel Nerhagen cykelgrupper för barn och vuxna i Hålehall 2019. Året därpå började föreningen bygga en egen mountainbikebana.

– Jag vill ha någonstans att cykla som är utmanande. Det är en väldigt bra miljö här, säger Daniel Nerhagen där han står framför Hålehallstugan.

– Vi började lite lätt och gjorde en barnbana 2020. Sen fick vi fler unga som ville ha en utmaning så vi gjorde en bana till, säger Daniel Nerhagen.

Förra vintern påbörjades etapp tre. Då tog de ner sly och röjde på marken framför Hålehallstugan. Efter många timmars arbete kommer det i vår stå en 1,6 kilometer lång mountainbikebana i tre nivåer klar.

Banan är 70 höjdmeter och tanken är att bygga flera små hinder som man kan välja att cykla över eller bredvid. Banans höga placering gör att den är torr och brukbar hela året om.

Bakom banan står Friluftsfrämjandet Ängelholm-Båstad. De kommer att ansvara för driften och som medlem i föreningen kan man vara med i någon av grupperna som kör mountainbike under ledning av Daniel Nerhagen. Men även även allmänheten är välkomna.

Några pengar till banan fanns inte, men föreningen har fått bidrag.

– Vi har fått bidrag från Harald Håles stiftelse, det är han som en gång skänkte marken här till friluftsfrämjandet. Sen har vi fått av Stiftelsen Gripen och Båstads kommun också.

Daniel Nerhagen beskriver banan som en teknikbana med mycket svängar och höjdskillnader. Den första delen, mellan stugan och parkeringen, beskriver han som svårighetsgrad grön. Den andra biten, mot ravinen, är blå och den nyaste delen av banan, nedanför stugan, är röd.

De tre banorna är sammankopplade och för en vuxen tar det cirka sju minuter att cykla ett varv.

– Nu är marken lite lös och det ligger mycket gamla löv, men den kommer att sätta sig framåt våren. Det kommer att bli bra, säger Daniel Nerhagen.

Rulla till toppen