Kommunen drar igång ett samarbete med Friluftsfrämjandet och Naturum Kullaberg. Från och med höstterminen går det att få lära sig mer om naturen genom att boka en lektion via en e-tjänst.
Kunskapen om Kullaberg ska nu spridas via en e-tjänst på kommunens hemsida. Kommunens första mobila naturskola drar igång i höst.
I ett halvår har kommunens kultur- och fritidsförvaltning snickrat på att få igång naturundervisning. Nu står det klart att den första mobila naturskolan blir verklighet.
– Vi har ingen naturskola i Höganäs och vi har kollat på att få fram olika lösningar, säger fritidschef Emma Nilsson.
Inledningsvis sökte Emma Nilsson statliga LONA-pengar för skolan. Men därifrån fick man ingen stöttning. Nu har man löst finansieringen på annat sätt.
– Vi får 250 000 kronor från Stiftelsen Gripen och 250 000 från kommunens innovationsfond, säger Emma Nilsson.
Den halva miljonen ska räcka för att driva naturskolan under tre år. Den har mest bäring på den yngre generationen.
– Vi har ett innehåll som passar från förskola upp till gymnasiet. Vi vill försöka hitta ett sätta att inspirera och lära sig utforska naturen.
Givetvis är NO-ämnen i fokus. Men Emma Nilsson ser möjligheter för andra ämnesområden också.
– Det finns så mycket annat. Idrott har en naturlig koppling men man kan även ha engelskundervisning. Detta kan också vara bra för nyanlända som kan lära sig vad man kan äta i naturen och vilka faror det finns.
Naturskolan drivs i samarbete med Naturum Kullaberg och Friluftsfrämjandet. När en lärare beställer en lektion så kommer pedagoger från antingen den ena eller den andra organisationen.
– Tröskeln ska vara låg. Förhoppningsvis blir detta jättepopulärt.
Det som kostar är bland annat utrustning som naturskolan behöver.
Den 2 juni är det dags att inviga naturskolan. Men den tas inte i bruk förrän i samband med höstterminen. Just nu håller man på att kartlägga vilken typ av lektioner som lärarna efterfrågar.
Tanken är att själva undervisningen kan ske i något av de uteklassrum som finns på olika ställen. Eller på skolgården.
– Tanken är att flytta berget till skolgården och det ska vara enkelt.
Det som kostar är ersättning till naturpedagogerna. Och sen ska viss utrustning också köpas in.
– Det kan vara allt från håvar till luppar.