Örkelljunga Rodd och Kanotklubb

Ny kustroddfyra banar väg för framtiden för Höganäs roddare

Ett båtdop satte guldkant på säsongsinvigningen hos Höganäs roddförening. Den nyinköpta kustroddfyran ger hopp om framtiden trots att 2019 kan bli ett tufft år.

– Detta har stor betydelse för oss, säger ordförande Håkan Östergren.

Mulen första maj-himmel, knappt tio grader och en lätt vind på sex sekundmeter. Optimala förhållanden för Höganäs roddare att lämna roddmaskinerna bakom sig och starta utomhussäsongen.

– Men vi tjuvstartade redan i början av april, avslöjar Emma Frenne från Lerberget.

Framför klubbhuset står några av föreningens aktiva roddare, i väntan på att sätta båtarna i sjön för den officiella premiärturen.

Ett sextiotal åskådare stod samlade under onsdagsförmiddagen för att följa den traditionsenliga ceremonin. Invigningen har hållits på hamnplan ända sedan 1915 då Höganäs roddförening bildades.

I år finns det extra anledning att fira. Blickarna är riktade mot klubbens nyförvärv Gripen. En kustroddfyra som roddarna har stora förväntningar på.

– Med en sådan här båt kan vi synas mer på hemmaplan. Det betyder mycket för verksamheten. Båten blir stabilare och säkrare, säger Pontus Gustavsson som under flera års tid har tävlat i sportens absoluta toppskikt liksom brodern Dennis Gustavsson.

Bland de drygt 50 medlemmarna är sex stycken aktiva tävlande. Träningarna sker oftast sex mil bort, på Hjälmsjön i Örkelljunga.

För att bemästra det tuffare vattnet utanför Kullahalvön krävs nämligen bättre båtar än de som klubben tillhandahållit de senaste åren, förklarar tidigare tränaren Annelee Gustavsson.

– Eftersom den rymmer fyra personer samtidigt kan man ge sig ut även under tuff sjö, säger hon.

Tack vare ett stöd på 80 000 kronor från Stiftelsen Gripen 2018 har föreningen kunnat köpa in en begagnad kustroddsfyra i 100 000 kronors-klassen.

Utan hjälp hade det inte varit möjligt, förklarar ordförande Håkan Östergren.

– Eftersom vi förlorat inkomstkällan från ställplatserna för husbilar här i hamnen är läget extra ansträngt. Det är tråkigt som sören. Vi betalar roddarnas tävlingslicenser, står för underhållet av båthuset och allt. Så detta har stor betydelse för oss, säger han.

Rulla till toppen