Fidla Islandshästförening ridning för funktionshindrade

Utomhusridbana för funktionshindrade

Fidla Islandshästförening på Spelmansgården i Simontorp utanför Hjärnarp har i många år anordnat ridning för personer med funktionsnedsättning.

På fredagen var det premiär för den nyanlagda mini-ovalbanan runt Sagoskogen.

– Den är en väldigt jämn och bra bana, konstaterade ryttaren Annie Källoff som assisterade Rebecca Olsson på hästryggen under den första ridturen.

Gudrun Jander är ordförande i Fidla Islandshästförening.

– Innan coronapandemin bröt ut fick vi ett bidrag från Stiftelsen för bistånd åt rörelsehindrade i Skåne med 60 000 kronor, berättar hon fortsätter:

– Men vi hade en kalkyl på 200 000 kronor till bland annat schaktning och ytbeläggning, så då kontaktade jag Stiftelsen Gripen och de bidrog med 140 000 kronor.

Det är två Hjärnarpsföretag som anlagt den cirka 700 meter långa ovalbana kring den så kallade Sagoskogen: dikningsfirman Olson och Petersson samt Tommy Nordbergh maskin och transport.

Fidla Islandshästförening har ett femårigt nyttjandrättsavtal med fastigheten Spelmansgården som automatiskt förlängs för den träningsverksamhet som föreningen bedriver med 20-talet ridelever med olika funktionsvariationer.

Dessa rider på fredagseftermiddagar i tre grupper. Rideleverna får sin ridträning utomhus på ett säkert sätt, så länge väder och vind medger. Vid traditionellt vinterväder flyttar ridträningen inomhus i ett ombonat ridhus med handikapplift.

Stiftelsen Gripen, tidigare Sparbanksstiftelsen Gripen, har tidigare skänkt pengar till ideella Fidla Islandshästförening som bland annat gått till en värmestuga för ridelever och assistenter där de kan se ut när färdtjänsten kommer.

Rulla till toppen