Utan gruvan hade Nyvång inte funnits. På lördag inviger gruvmuseet sin nya, uppdaterade fossilsamling med allt från dinosauriespår till fossila ormbunkar.
Att det finns 55 mil gruvgångar under Nyvång är det få som vet. Inte heller är det allmänt känt att gruvan i lilla Nyvång var den största kolgruvan som någonsin funnits i Skandinavien.
På lördag, den 4 maj, öppnar gruvmuseet för säsongen. Klockan 14 invigs också den nya utställningen av fossiler som hittats i kolfälten i bland annat Nyvång och på ön Spetsbergen på Svalbard.
– Under våren har vi gjort en rejäl inventering av vår fossilsamling. Det har varit en hel del som vi inte har vetat vad det var, och annat som varit feldaterat. Men tack vare Emma Rehnström på Geologica Consult Sweden har vi fått ordning på allt, och har nu en jättefin samling att visa upp, berättar Jan Petersson, ordförande i föreningen Nyvångs gruva. Emma Rehnström kommer att finnas på plats under lördagen för att inviga den nya utställningen.
Bland de fossiler som ställs ut finns bland annat sådant som har hittats i gruvorna i Nyvång och Bjuv, men också fossila fotavtryck från dinosaurier som hittats i Vallåkra.
– Spåren är cirka 200 miljoner år gamla, berättar Jan Petersson.
Nyvångs kolgruva var i drift 1911-1966, och den två miljoner ton tunga slagghögen har blivit ett landmärke som ses från motorvägen.
– Slagghögen har varit stängd för allmänheten under flera år, men nu är den öppen igen för den som vill klättra upp och kolla på den milslånga utsikten. Men man ska vara försiktig längst upp, för där är rasrisken stor, säger Jan Petersson.
Som mest arbetade 500 personer nere i gruvan och ytterligare 200 ovan jord. Det var ett slitsamt arbete, men arbetsmoralen verkar ha varit god.
– En fullastad vagn med stenkol vägde 800 kilo. Och den högst noterade mängden som tagits upp ur gruvan under en dag är 2424 vagnar. Det är riktigt imponerande, inte minst när man tänker på att kolen är bruten för hand, säger Jan Petersson.
Under lördagens invigning av fossilutställningen är museet inträdesfritt, och det kommer att finnas möjlighet att köpa både korv och fika.
– Vi har också bjudit in ett par geologer som kan svara på alla möjliga sten- och fossilrelaterade frågor, informerar Jan Petersson.
Tack vare finansiering av Stiftelsen Gripen, samt expertis av Emma Rehnström från Geologica Consult Sweden, Naturhistoriska riksmuseet och Geologiska institutionen på Lunds universitet har den nya utställningen blivit möjlig.