SS Delfinen

Ny vind i seglen för SS Delfinen i Vejbystrand

Tre nya båtar från England och ett nästan dubbelt så stort klubbhus än tidigare, är ett par av segelsällskapets investeringar som möjliggjorts tack vare bidrag.

Rita Cording minns många seglarskolekvällar när hon och hennes man stannat kvar på klubben för att reparera trasiga delar till de tidigare båtarna.

De jollarna var över femtio år och gick lätt sönder. Trädetaljerna ruttnade.

– Då fick vi vara eldsjälar och se till att båtarna var okej igen till dagen efter, säger hon.

Hon och klubbkamraten Leif Cederfeldt hjälper varandra med att dra loss kapellet till en av deras nya båtar. Den är bred och i plast. Skotblocken blänker.

– Den är lättare att segla, det är lättare att dra hem seglen och den är stabil. I lugn och ro kan instruktören visa hur man gör. Och skulle man råka kapsejsa finns det handtag på undersidan som underlättar när man ska vända den, säger Rita Cording.

Den och de två andra båtarna köptes i England. Där är det enligt Leif Cederfeldt halva priset på dessa båtar, jämfört med Sverige.

En av klubbens medlemmar är bosatt i London och kunde vara på plats vid köpet. Donationerna kommer bland annat från Gripen och Skåneidrotten.

Förutom de nya båtarna, har segelsällskapet också byggt ut sin klubbstuga. Ombyggnationen gläder Leif Cederfeldt, som berättar att barnen tidigare satt på golvet när de hade inomhusverksamhet.

– Barnen satt överallt, låg på golvet. Och instruktörerna hade ingen vettig plats att äta sin lunch på. Nu är det gott om plats när vi behöver vara inne, säger Leif Cederfeldt.

Tidigare har klubbens ungdomsverksamhet upphört efter sommaren. Med de nya ytorna planerar de att hålla instruktörskurser och teorilektioner på kvällarna under höst och vinter.

Dessutom vill klubben satsa på ungdomar med funktionsnedsättningar. Bland annat har de handikappanpassat toaletten och satt i en ny dörr som är tillräckligt bred för att en rullstol ska kunna rulla igenom.

Rita Cording ler när hon pratar om alla möjligheter. Hon kommer på en till.

– Och vi kan ju ha julfest här!

Rulla till toppen