Målet är att sänka trösklarna för en aktiv fritid. Snart slår Sportbanken upp portarna på Smältaregatan. Och vägg i vägg har föreningen Makerspace hittat en efterlängtad lokal. Nu planerar kommunen och föreningen för framtida samarbeten.
I flera år har kultur- och fritidsförvaltningen haft en idé om en sportbank för utlåning av idrottsutrustning. Målsättningen har varit att sänka trösklarna för barn och unga att delta i föreningslivets aktiviteter. När kommunen och idrottsföreningarna arrangerar prova- på dagar dimper det ofta ner frågor om det är möjligt att låna utrustning.
Därför sjösätts nu ett samarbete med Båstad kommun. Den gemensamma Sportbanken byggs upp i Höganäs och nås av kommuninvånarna genom ett digitalt bokningssystem via de båda kommunernas hemsidor.
– Sedan går det regelbundna transporter här-ifrån till ett antal utlämningsställen i både Höganäs och Båstad, berättar projektledaren Anton Waldt.
Han står intill ett hav av idrottsutrustning i Sportbankens lokaler på Smältaregatan. Det är begagnade skridskor, skidor, hockeyutrustning och golfklubbor. Utrustningen kommer från NSR:s avdelningar för återbruk, som Sportbanken samarbetar med.
– Det är nästan 500 kilo i bra skick, av allt vi hittills fått in har jag bara slängt två par skridskor, berättar Anton Waldt.
Han har gedigen erfarenhet efter flera år som materialförvaltare i HBK.
– Snart börjar fotbollssäsongen, det är många barn som kommer att behöva fotbollsskor och benskydd för att kunna prova på, säger han.
Sportbankens målsättning är att samla på sig utrustning för en mängd olika idrottsaktiviteter, men också för friluftsliv.
– Det kan vara tält och annan campingutrustning, säger Anton Waldt, och förklarar att den som vill bidra till att börja med kan lämna begagnad utrustning hos NSR, så transporteras den vidare därifrån till Sportbanken.
Förhoppningen är att utlåningen ska kunna dra i gång den första april. Beställningar och logistik ska sedan skötas av kommunens dagliga verksamhet, som håller till i samma lokaler.
Vid sidan om sänkta trösklar till idrott och föreningsliv rymmer projektet en tanke om att främja återbruk. Den ambitionen delar Sportbanken med Höganäsföreningen Makerspace, som förra året fick kommunens miljöstipendium. Föreningen samlar entusiaster som gillar att reparera, renovera och tillverka. De delar idéer, kunskap och verktyg för både egentillverkning, reparationer och återbruk. Ända sedan starten 2019 har de varit på jakt efter en lokal för sina möten och workshoppar. Nu får de hyra in sig i SBB:s lokaler på Smältaregatan, vägg i vägg med Sportbanken.
Hittills har Höganäs Makerspace arrangerat ett reparationskafé på biblioteket och gemensamma träffar där de sysslat med betonggjuteri, elektronik, bivaxtillverkning och 3D-skrivare.
– Vi har varit hemma hos varandra. Nu får vi en fast punkt och en gemensam lokal att träffas i, berättar ordförande Cecilia Skoog.
Lokalen ska fyllas med verktyg och utrustning, som symaskin och 3D-skrivare. Medlemmar som behöver fixa något hemma ska kunna låna de rätta verktygen.
Målsättningen är att kommunen och Makerspace ska hitta olika former av sam-arbetsprojekt.
– Till exempel i aktiviteter riktade mot skolungdomar, säger Cecilia Skoog.
Både Sportbanken och Höganäs Makerspace stöttas av Stiftelsen Gripen. Sportbanken har även fått ett bidrag från Ica Kvantum i Höganäs.