Vingarna har kompletterats med segel

Nu är vingarna kompletta och Sophiamöllan i Viken är redo för att mala. Om två veckor öppnar den gamla holländaren för besökare.

Med säkerhetssele och klättringsteknik satte styrelsemedlemmar i föreningen Sophiamöllans vänner segel och stormbrädor på plats på vingarna till den stora holländska möllan i Viken.

Monteringen skedde cirka 10 meter upp och innebär startskottet för säsongen som drar igång den 26 juni.

– Det är mycket som ska förberedas och ställas i ordning, säger Malte Wennerström, ordförande i stiftelsen Sophiamöllan som driver verksamheten.

Seglen rullas på gammalt vis och släpps ut olika mycket beroende på vinden. En gång i veckan ska det nu malas mjöl som säljs till besökare.

– Allt beror på förutsättningar med vinden, det får inte vara för blåsigt. Sen kan det komma mer besökare än väntat och då får vi mala lite extra, säger Malte Wennström.

Förra året fick Vikens kända landmärke nya vingar efter att ha stått utan sedan 2018. De nya vingarna kostade nästan 800 000 kronor, pengar som samlades in med hjälp av bidrag från Stiftelsen Gripen, lokala företag och Vikenbornas donationer.

Tack vare skolungdomar som hjälper till att guida besökare kan Sophiamöllan ha öppet varje dag under säsongen.

– Förra året kom det 2 700 besökare från 19 länder. Vi är väldigt tacksamma för ungdomarna som kan ta emot alla, säger Robert Johansson, vice ordförande i stiftelsen.

Den 3 juli hålls en officiell invigning av säsongen.

Rulla till toppen