Renoveringen rullar på – vattenhjul på gång till Krapperups gamla mölla

Pengabrist satte bokstavligen käppar i vattenhjulen till vattenmöllan utanför Mölle. Men ett bidrag räddar åtminstone det ena och vägen mot att nå målet – en fungerande kvarn – går vidare.

Det var 2004 som rekonstruktionen av Krapperups gamla mölla drog igång. Sedan dess har föreningen Vattenmöllans vänner bildats och mycket hänt i återuppbyggnaden. Nu ska ett nytt vattenhjul tillverkas, som är fyra meter i diameter och har ett 30-tal skovlar. Det blir också ett nytt kronhjul och drev.

– Kommer hjulet på plats, så är vi ett steg närmare att återskapa Krapperups gamla vattenmölla, säger Hasse Hansson, ägare av fastigheten och ordförande i Vattenmöllans vänner.
Hans farmor och farfar var gårdens sista arrendatorer och i början av 2000-talet köpte han fastigheten.

För arbetet med rekonstruktionen av vattenmöllan har föreningen fått bidrag från bland annat länsstyrelsen, flera stiftelser och kulturföreningar, samt genom ett EU-Leaderprojekt. När det var dags för att tillverka två nya vattenhjul, kronhjul och drev blev det dock dyrare än vad man trott från början. Offerterna varierade i kostnad mellan 1,1 och 2,1 miljoner kronor för två stycken hjul, mycket mer än den första beräkningen.

Föreningen hade fått cirka 1,2 miljoner kronor till sju-åtta olika saker genom Leaderprojektet. Men med ökade kostnader för vattenhjulen räckte inte pengarna och man begärde ytterligare tillskott. Men i december förra året sa Leader nej till det och vattenhjulen hängde i luften.

I förra veckan nåddes ändå Vattenmöllans vänner av ett glatt besked. Stiftelsen Gripen ger 300 000 kronor till projektet. Tillsammans med de återstående Leaderpengarna kan nu projektet rulla på.

– Gripen tyckte att vi gjort så pass mycket redan. Istället för två linjer så blir det nu ett vattenhjul med tillhörande kronhjul och drev, säger Hasse Hansson.

Till en kostnad av 550 000 kronor ska Domstens kulturbyggnads firma tillverka vattenhjulet med tillbehör. Förra året kom nya kvarnaxlar på plats, de är sex meter långa och väger 700 kilo styck. I väntan på det riktiga kvarnhjulet, så har föreningen tillverkat attrapper som satts upp.

– Så folk får ett begrepp om hur det såg ut i kvarnen förr, säger Hasse Hansson. Han hoppas att det nya vattenhjulet ska komma på plats under våren eller sommaren.

Framöver vill föreningen också anlägga en kvarndamm och man har diskuterat ett samarbete med Kullabergs naturreservat. Om de anlägger en våtmark, så skulle den kunna förse kvarnen med vatten när det ska malas. Frågan ligger hos olika enheter på länsstyrelsen som måste ge tillstånd för en sådan lösning.

Rulla till toppen