Segling för alla

Ängelholm är en stad fylld av seglingsmöjligheter. Nu har flera föreningar gått ihop för att kunna ge fler chansen att prova.

Under sommarens alla onsdagar erbjuder HIK kick off och ÄSSS segling för alla. Särskilt fokus är att möjliggöra segling för personer med funktionshinder.

– För många med funktionsnedsättningar är det väldigt långsökt. Många tror inte att de fixar det, säger Stefan Persson från HIK Kick off.

Det är första året som de provar för att se vilket gensvar aktiviteten får. Hittills har det fallit väl ut.

– Alla kan segla. Men man måste anpassa det efter det förmåga, säger Stefan Persson.

Ulrika Persson är en av deltagarna och har inte seglat så mycket förut. Hon har deltagit så mycket hon har kunnat under de tillfällen som arrangeras i sommar.

– Min första gång här fick jag testa att segla båten. Det är mysigt att vara ute på havet, lugnt och skönt, säger Ulrika Persson.

Systrarna Mira och Meja Nordberg deltar också. De har fått dra i tampar och hissa segel under de tillfällen de har deltagit, berättar deras mamma Evelina Nordberg.

– De tycker att det är jätteroligt. Deras pappa seglar och när den här möjligheten dök upp nappade vi direkt, säger hon.

Mira Nordberg deltar för fjärde gången. Meja Nordberg deltar för andra gången.

– Det är särskilt bra med sjövett. Det är lite allmänbildning att kunna allt som hör till båtar, säger Evelina Nordberg.

Ängelholms kommun, Rotary och Stiftelsen Gripen sponsrar seglingen. När det stod klar att aktiviteten skulle kunna genomföras vände sig Stefan Persson till ÄSSS.

– Det är jättekul att barnen har kunnat komma ut och segla. Det är frihetskänslan, som för alla andra, säger Maria Modigh från ÄSSS.

Målet med tillfällena, förutom att lära sig segla, är att skapa kontaktvägar och i slutändan en mer meningsfull fritid för personer med funktionsnedsättningar.

– Segling är ju en sport som är möjlig för alla. Ålder är inget hinder, och jag menar att funktionshinder inte heller ska vara det. De som visar intresse efter att ha provat på ska bli en del av vår ordinarie verksamhet, Jonas Trulsson från ÄSSS.

Rulla till toppen