Länge har Sjöräddningssällskapet i Torekov trängt in sig i vad som kan liknas med ett skjul. På andra sidan hamnbassängen är nu, efter ett år av byggande, Sjöräddningssällskapets nya hus i Torekovs hamn klart för att börja användas.
Marianne Dahlbäck, som är arkitekten bakom byggnaden, klippte bandet vid invigningen och sa några ord.
– Jag hoppas att huset ska bli väl fungerande för Sjöräddningen i Torekov och kommer att förbli ett fint inslag i Torekovs hamn.
Kenneth Andersson är en av de frivilliga sjöräddarna i Torekov.
– Det känns fantastiskt att nya stationshuset är färdigt. Det är hit vi har siktat och nu är vi i mål. Uppslutningen på invigningen visar på hur stort intresse det finns för föreningen.
De nya faciliteterna ger nya möjligheter.
– Det ger oss möjligheter att enklare träffa nya frivilliga då vi kan träffa dem här. Sen gör det mycket att man kan sitta här och jobba när man har jour. Det gör att fler kan ta på sig jouruppdrag, förklarar Kenneth.
Inne i stationen finns ett rymligt kök med stort bord för olika typer av samlingar. Det finns ett kontorsrum, bra ytor för att förvara kläder och byta om, verkstad och självklart dusch och toaletter. Nya läget för verksamheten på andra sidan hamnpiren är ett välbesökt stråk av hamnen.
– Det är ett jättebra exponeringsläge, det är ett helt annat flöde av folk här än på andra sidan. Det kanske kan locka fler som vill vara med när de ser hur fint vi har det.
När huset började planeras och byggas så var inte finansieringen helt klar.
– Vi trodde att det kanske skulle dra ut på tiden lite att hitta alla pengarna som krävdes men helt plötsligt så var det löst. När vissa trycker på knappen så händer saker fort. Vi är väldigt tacksamma för alla sponsorer, säger Kenneth Andersson.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein var på invigningen och tog del av verksamheten och den nya stationen.
– Det är ett fint inslag i hamnmiljön. När man ser hur fint och välorganiserat det är hos Sjöräddningen så är det svårt att tro att detta bygger på frivilliga. Det är helt otroligt, säger Johan Olsson Swanstein.
Kommunen och Sjöräddningen försöker dra nytta av varandra och samverka.
– Vi vill ha bra samarbete och att kommunala räddningstjänsten kan samverka med Sjöräddningen är väldigt viktigt, fortsätter Johan.
Båstads kommuns räddningstjänst representerades av räddningschef Pelle Petterson som också var på plats under invigningen.
– I vår samverkan möjliggör nya stationen mycket. Vi kan ha gemensamma samlingar och möjlighet att sätta upp en stab under insatser, säger Pelle.
Räddningstjänsten har en båt i Torekov under sommaren men många gånger stöttar Sjöräddningen räddningstjänsten vid insatser.
– När vi hade brand på Väderön i höstas var det för hög sjö för vår båt. Då kunde Sjöräddningen köra oss i deras båtar.
Sjöräddningen har nyligen inskaffat en Rescue Runner, en vattenscooter, som räddningstjänsten hoppas att de ska kunna få nyttja.
– Det som krävs är att alla våra brandmän utbildas i att köra och använda fordonet, förklarar Pelle.
Sjöräddningen bygger på frivilliga och sponsorer och det är de som möjliggjort bygget.
– Det är ett stort lyft för verksamheten och väldigt kul att vi har kunnat hjälpa till att realisera det, säger Mats Nilsson från Gripen som är en av sponsorerna.