Sjöräddningssällskapet Höganäs

Sjöräddningssällskapet samlade ihop till ny båt

Den gamla båten hade 28 år på nacken. Nu har sjöräddningssällskapet i Höganäs lyckats samla ihop 600 000 till en ny. Efter en månad har den redan kommit till användning.

I industrihamnen i Höganäs har Höganäs Sjöräddningssällskap sitt tillhåll. Intill malmbryggan ligger deras båtar och här ägnar medlemmarna sin fritid åt att rädda folk i sjönöd.
Tillsyningsman Stellan Skeppargård har varit aktiv i 30 år. Nästan lika länge som den mindre båten Rescue Mölle varit i drift. Den RIB-båten har länge sjungit på sista versen.

– Sällskapet har egentligen en gräns på 25 år. Båtarna får inte vara äldre. Rescue Mölle var 28 år, berättar Håkan Andersson.

I höstas drog man igång en insamling för att skrapa ihop pengar till en nya och moderna RIB-båt. Det gick över förväntan. Man fick ihop 600 000 kronor på relativt kort tid.
– Båten är skänkt av ett tiotal privatpersoner. Sen hade vi Karin Cronbergs testamente på 200 000 kronor och så ställde Stiftelsen Gripen upp med de sista 100 000 kronorna, säger Stellan Skeppargård.

För en månad sen kom den nya båten som är av märket Polarcirkeln på plats. Det är en helt ny typ av båt.
– Den är den första i sitt slag inom sällskapet, säger Stellan Skeppargård.

Båten kom till användning direkt.
– Två timmar efter att vi hade satt den i beredskap var den i drift för första gången. Det var en motorbåt med problem med batteriet som vi fick rycka ut på. Så det var snabba ryck. Vi tränade på förmiddagen så att vi kunde starta den, säger Stellan Skeppargård.

Än så länge har den inget namn. Båtdopet skulle egentligen ha hållits förra helgen. Men coronapandemin satte p för det.
– Vi ska hitta på ett neutralt namn med lokal koppling. Det blir ju något med Rescue. Vi kan tyvärr inte samla ihop folk i coronatider, säger Pelle Andersen.

Runt 60 insatser per år görs av sjöräddningssällskapet. Runt hälften av dem handlar om livräddande insatser. För en dryg vecka sen var man inblandade i räddningen av ett yngre par på en flotte utanför Helsingborg.

– De hade hittat flotten på stranden och paddlade ut. Kvinnan kunde inte simma. De ringde inte 112 utan folk såg dem på stranden när de stod och vinkade. Då höll det på att bli mörkt, säger Pelle Andersen.
Det är ett exempel på det Stellan Skeppargård kallar för en ”negativ trend”.
– Folk slarvar mer. De är jättedåliga på att ha flytvästar. Det generella underhållet av båtar har blivit sämre. Folk har inte koll på att man till exempel har tillräckligt med bensin, säger han.

Rulla till toppen