Sophiamöllan har fått nya vingar

Den gamla holländaren mitt i Viken har stått utan vingar sedan 2018. Men nu är de nya vingarna på Sophiamöllan äntligen på plats. – Vi har väntat på det här i två och ett halvt år, säger Malte Wennerström.

Lagom till den första, 22 meter långa vingen, skulle hissas upp tittade solen fram ur molntäcket. Dagen till ära var också den skånska flaggan hissad. Vikens kända landmärke Sophiamöllan har de senaste åren stått utan vingar. Men under onsdagen sattes de nya på plats.

– Äntligen, det känns kul. Möllan är ju en symbol för Viken och då är det klart att det ska finnas vingar, säger Malte Wennerström, som är ordförande i stiftelsen Sophiamöllan.

Under hösten 2018 tvingades de gamla vingarna monteras ner. De hade ruttnat och riskerade att blåsa ner om det blev storm. Livslängden blev bara tolv år på vingarna gjorda av Hybridlärk.

– Det var ingen bra kvalitet. De här nya vingarna är gjorda av 100-årig Douglasgran från Rössjöholm. Som mest har man sett att de kan hålla i 40 år, men man vet inte riktigt. Det beror ju på kvaliteten, berättar Malte Wennerström.

De nya vingarna, som tillverkats av Sten Nilsson från Laholm, har kostat nästan 800 000 kronor. Pengarna har kommit från Stiftelsen Gripen och lokala företag, men majoriteten har Vikenborna själva samlat in.

– Det är fantastiskt att de ställt upp så pass, helt otroligt.

När den första vingen nästan var på plats, kom regnet som legat i luften. Trots det stannade nyfikna åskådare kvar och följde arbetet. En av dem var stiftelsens före detta ordförande Robert Johansson.

– Det här har vi väntat på. Det var en ovanligt kort livslängd på de gamla vingarna så folk i byn har hela tiden frågat när de nya vingarna kommer. Det här är ju ett landmärke, både från land och från sjön så det här känns väldigt bra, säger han.

När arbetet med de nya vingarna är klart, och vindarna är gynnsamma, ska möllan åter köras igång. Ett ton säd ska då förvandlas till mjöl.

– Vi är väldigt glada och nöjda och det ska bli fantastiskt skoj att kunna producera mjöl och sälja det igen, säger Robert Johansson.

Rulla till toppen