Pelle Sköldbäck drivs av att barn och ungdomar ska ha lika möjligheter och står bland annat bakom Ängelholms mångfaldsparad. Nu är han nominerad till utmärkelsen Årets eldsjäl.
Pelle Sköldbäck är en av de engagerade i Alla kan IF, som vill ge alla barn och ungdomar möjlighet till fysisk aktivitet och bryta utanförskap för de med någon form av funktionsvariation. Under åren som aktiv har han märkt av ett förändrat klimat i skolan till det bättre i dessa frågor.
– Det finns en större acceptans för allas olikheter i dag. Alla är inte likadana men alla har lika mycket rätt till lärande och till fysisk aktivitet. Vi arbetar för att eleverna ska få en ökad förståelse för till exempel de som sitter i rullstol eller har andra funktionsvariationer. Numera börjar vi redan i förskoleklass, ju tidigare desto bättre, säger Pelle Sköldbäck.
Han har tidigare blivit utsedd till Svensk hjälte och nu är han en av de nominerade till Årets eldsjäl i Visa vägen-priset.
– Det är många års jobb och det är kul att få ett kvitto på det. Det är kul bara att bli nominerad. Sedan ska inte allt ljus falla på mig, utan jag vill lyfta fram våra samarbetspartners som fältsekreterarna och även Stiftelsen Gripen, säger Pelle Sköldbäck och fortsätter:
– Att vara ute så här med våra rullstolar och få folk att prova på hur det är, det är vår konst. Rullstolarna är våra trottoarpratare och föder en rörelse.
Alla kan IF arrangerar även Parasportfestivalen och Mångfaldsparaden i augusti, något som man hoppas kunna göra även i år trots omständigheterna.
– Vi arbetar utifrån att vi kan det men det kan ändras. Det är häftigt att se hur många som ansluter till paraden. Vi har fått kritik för att vi valt att det inte bara ska handla om pride, men vi vill i stället ha en parad för alla. Vi behöver ett mångfaldstema oavsett sexuell läggning eller hudfärg, säger Pelle Sköldbäck.
I dessa coronatider är det extra viktigt att det finns något att göra för barn och ungdomar, menar Pelle Sköldbäck som tillsammans med fältsekreterarna och MK-huset i kommunen arrangerar aktiviteter. De siktar även på att ge sig ut i ytterområdena Strövelstorp, Munka Ljungby, Hjärnarp och Magnarp, för att nå fler än de som bor eller är inne i Ängelholm.
– Det är ett bra sätt att nå barn och ungdomar som behöver aktivera sig i dessa tider, ett sätt för dem att träffa vuxna. Vi börjar också komma i gång med våra aktiviteter igen, som After school, säger Claudia Alas från fältgruppen.
Dessutom sker aktiviteter varje torsdag mellan klockan 18 och 20 för ungdomar i Hembygdsparken framöver.
– Det är bara att dyka upp där, säger Pelle Sköldbäck.