Trädcirklar ska berätta om Söderåsen

Över 100 förskole- och skolbarn från Björnås blir faddrar för träden i Åstorps nya arboretum. På fredagen togs det första spadtaget i Kalvahagens naturreservat.

– Vi har pratat i klassrummet om att träd är viktiga. Det ska bli ganska intressant det här, säger Nicola Matura.
Hon och kompisen Nike Ahlin var med och grävde lite för att sätta igång arbetet med ett nytt arboretum, en trädsamling, som ska ge fördjupad kunskap om Söderåsen till både besökare och Åstorpsbor.

På plats när startskottet gick för anläggningen var också över 150 andra barn från skolan och förskolan på Björnås som ska bli faddrar åt de karaktäristiska Söderåsenträd och buskar som ska planteras. Bland annat ska barnen få vara med och utsmycka det uteklassrum som ska finnas i den större av arboretumets två trädcirklar.
Men än så länge syns bara en jordhög på den vintriga ängen intill naturreservatet Kalvahagen.

– Åstorp har en fantastisk natur med Söderåsen som ingång, därför vill vi jobba mycket med naturbesöksmål, säger Ulla Andersson från Åstorps turistförening, som invigningstalade.
”Arboretum – cirkle of life” är ett initiativ av turistföreningen som kommit till genom samarbete med kommunen, länsstyrelsen och företag. Sparbanksstiftelsen Gripen har bidragit med pengar. Totalt beräknas projektet kosta omkring 350 000 kronor.

– Nu ska vi gå ut till lokala företag och höra om de vill vara med och sponsra plantor, säger Ulla Andersson.
Läget intill Odengatan ska göra den till en bra ingång till friluftsliv på Söderåsen, med Skåneleden som går strax intill. Tätorten Åstorp med tågstation och bussar ligger på gångavstånd.

Representanter för flera av aktörerna fanns också på plats för att ta det första spadtaget, tillsammans med naturentreprenören Fredrik Lundblad som ska hålla i anläggningsarbetet och också bidrar med arbetstid.
Leif Wennerberg är särskilt glad över Björnåsskolans delaktighet.
– Jag hoppas att barnen ska uppfatta det som något de är med och skapar, inte bara producerat av andra. Det är jätteviktigt.

Rulla till toppen