Ulla Molins legendariska trädgård får en liten kopia på Höganäs museum
I vinter börja arbetet med att göra om delar av museets bakgård till en trädgård för att hylla trädgårdspionjären Ulla Molin som verkade i Höganäs.
I trädgårdskretsar var Ulla Molin ett stort namn. Hon blev stilbildande redan på 1950-talet och hade sin storhets tid på 1980- och 1990-talen.
På Tallgatan i Höganäs började hon göra om en vanlig 70-talsträdgård till något helt annat. Och för drygt tio år sen beslutade länsstyrelsen att byggnadsminnesförklara själva trädgården.
Nu ska hennes minne hedras på Höganäs museum.
– Idén att göra något kring Ulla Molin har funnits sen länge, redan på 80-90-talen. Det finns ett behov att berätta om henne. Nu plockar vi upp idén igen, säger Pernilla Fogelmark Åkerström, landskapsarkitekt och styrelsemedlem.
Men det blir inte i form av en utställning. Istället ska delar av trädgården på museets baksida byggas om i Ulla Molins anda.
– Vi landade i att det bästa sättet att berätta om Ulla Molin är genom en trädgård.
Det är ytan utmed museets kontorsdel som ska byggas om. Här finns en stor pergola och en hängcypress som får stryka på foten. Likaså ska gräsmattan väck – precis som Ulla Molin gjorde i sin egen villaträdgård.
– Hon formklippte buxbom och allt i hennes trädgård är som stilleben. Hon drog mer åt det japanska. Hon gjorde en märkvärdig trädgård med omärkvärdiga växter, säger Pernilla Fogelmark Åkerström.
En direkt kopia blir det inte.
– Men vi ska plocka ut några av hennes rum. Scenen med fågelbadet ska vi ha och även hennes uteplats Det ska bli lummigt med bambu och murgröna.
Det blir även växter som plockas direkt från Ulla Molins trädgård.
– Så det blir växter med proviniens.
Keramik ska också vävas in. I ena hörnet står ett antal stora industriella kärl tillverkade i Höganäs som kommer till nytta. Även saker som den kända designern Signe Persson Melin gjort ska ingå.
– Det är extra kul att Ulla Molin tyckte väldigt mycket om keramik och hon samarbetade mycket med Signe Persson Melin. Hon inspirerades av Höganäs som bruksort.
Budgeten för trädgårdssatsningen ligger på en kvarts miljon. Höganäs museum har fått stöd från Stiftelsen Gripen. Men även stadsmiljö- och kultur- och fritidsavdelningen bidrar.
– Sen har vi fått stöd från Stiernstedt Kockenhus kulturförening och Splendor plant bidrar med växter.
Till våren är det tänkt att trädgården ska vara klar.