Villa Solhem i Hembygdsparken

Det regnar in genom taket på Solhem, en av villorna i Ängelholms hembygdspark. Hembygdsföreningen har inte råd att laga det och vädjar nu till kommunen.

Solhem ägs av Ängelholms kommun, men får användas gratis av hembygdsföreningen, som i gengäld ska bekosta normalt underhåll och driftkostnader.

Husets papptak har nu blivit så dåligt att det regnar in.

Hembygdsföreningen har inte själv råd att lägga om taket, men har beviljats 250 000 kronor i bidrag från Stiftelsen Gripen. Villkoret är dock att Ängelholms kommun eller någon annan finansiär bidrar med lika mycket.

Att lägga om taket beräknas kosta en halv miljon kronor.

Föreningen har ansökt om extra pengar av kommunen – och det finns hopp.

På kommunstyrelsens nästa möte finns förslaget att lämna 250 000 kronor i bidrag till takomläggningen och att pengarna ska tas från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov.

– Vi har fått anbud och kan påbörja takarbetet i februari om finansieringen blir klar. Samtidigt ska vi se till att med egna krafter måla och rusta upp andra delar av byggnaden. Det vore ju trevligt om Solhem kunde användas mera framöver, säger Hembygdsföreningens ordförande Calle Gudmundsson.

Solhem och Sångarnas hus har bevarats i parken sedan tiden då Thorslund var Ängelholms nöjesmetropol. Ursprungligen fanns fyra villor som erbjöd nattlogi åt gäster.

Hembygdsföreningen har främst använt Solhem för egen mötesverksamhet, medan Sångarnas hus hyrs av Ängelholms kvartettsångare.

Rulla till toppen